Kampaň Onkokontrola chce zlepšiť účasť na skríningoch rakoviny

29.09.2023 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Počet novodiagnostikovaných prípadov viacerých onkologických ochorení na Slovensku rastie. Preventívne vyšetrenia, ktoré ich dokážu včas odhaliť, navštevuje málo ľudí. Účasť na skríningoch rakoviny krčka maternice, prsníka, hrubého čreva a konečníka chce zlepšiť kampaň Onkokontrola. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Kampaň vyzýva ľudí na absolvovanie onkokontroly v troch skríningových vyšetreniach. Na to bol spustený aj webový portál na internetovej stránke onkokontrola.sk," priblížil. Na nej môžu ľudia podľa neho zistiť bližšie informácie o type kontroly pri jednotlivých ochoreniach, ale aj o dostupnosti vyšetrení. Okrem webu sa bude kampaň realizovať formou informatívnych letákov v ambulanciách či televíznych a rozhlasových spotov. Za Onkokontrolou stoja rezort zdravotníctva, zdravotné poisťovne, pacientske organizácie a Národný onkologický inštitút.

Preventívne vyšetrenia dokážu podľa Palkoviča včas identifikovať určitý zdravotný problém. Apeluje preto na ľudí, aby sa na nich zúčastňovali. Poukázal na to, že v súčasnosti ich absolvuje málo ľudí. "Prevencia v našej spoločnosti nehrá takú dôležitú úlohu. Riešime už len problémy namiesto toho, aby sme im predchádzali. Veľmi málo ľudí sa zúčastňuje na preventívnych programoch alebo vyšetreniach. Priemerne ich je okolo desať až 13 percent," podotkol.

Štátna tajomníčka rezortu Monika Jankechová zároveň upozornila na to, že prevencia je výhodnejšia investícia ako následná diagnostika či liečba. Správkyňa pacientskej organizácie Ružová stužka a Europa Donna Slovakia Alena Kállayová avizuje, že pacientske organizácie budú informácie o Onkokontrole šíriť a propagovať ľuďom ďalej.
 

Vyberte región